Semínkové chlebíčky - zelňáky
20. 3. 2016 (Aktualizováno: 7. 5. 2020)
V kostce
Sušené chlebíky jsou ideální k náhradě pečiva. Semínka se zamýchají s vodou, nechají se přes noc, dochutí se dle možností (kyselé zelí, česnek, majoránka apod.) a dají se do sušičky (ideálně na raw teplotu).
Složení
- lňené semínko
- kysané zelí (dle množství nabobtnalého lnu)
Postup
Lněné semínka se přes noc namočí (min. 3 hodiny), čímž vytvoří slizovatou hmotu. Tato hmota pak výborně lepí jednotlivé složky k sobě. Po nabobtnání lnu se kysané zelí nakrájí na drobno a přimíchá do směsi. Vhodný poměr lnu a zelí je jedna ku jedné. V případě, že je kysané zelí dostatečně slané není potřeba solit.
Naneseme na plát Sušička nejen na ovoce (sušičky v tloušťce 3 - 5 mm. Rozdělíme na požadované tvary tvary chlebíčků a dáme sušit. Ideální teplota je do 42°C, tak aby byly zachovány enzymy. Pak sušíme dle vlhkosti zelí cca. 10 hodin na jedné straně a po obrácení na straně druhé (až jsou chlebíky vyschlé).
Při sušení běžnou sušičkou bez možnosti vhodné regulace teploty jsou chlebíky křupavější (spíše pečené), i tak velmi mlsné.
Inspirace
Rawmania a Hýžová (2011) Škola živé stravy: easy raw food - recepty sladké a pikantní